


WAT IS YOGA?
Yoga is een eeuwenoude traditie en komt oorspronkelijk uit India. Het lichaam wordt aan het werk gezet in speciale houdingen waarbij de juiste ademhaling belangrijk is. Het zijn niet alleen de asana’s die beoefend worden. Het is meer een levenswijze. Yoga wordt over de hele wereld beoefend en is nog steeds actueel. Het woord Yoga komt uit het Sanskriet en betekent verbinden, in balans brengen. Yoga is niet zweverig of moeilijk. Iedereen kan yoga beoefenen, ongeacht de leeftijd.
Het fysieke lichaam en het geestelijke lichaam met al zijn emoties, gedachten en verlangens, zijn met elkaar verbonden. Ze beïnvloeden elkaar en kunnen niet los van elkaar gezien worden.
WAAROM YOGA?
We hebben het nodig om ons in balans te voelen. Zeker in deze hectische tijd. Om datgene te doen wat op dat moment belangrijk is op een zo prettig mogelijke manier. Yoga helpt daar bij.
Iedere yoga houding (asana) is er op gericht om je lichaam en geest in balans te brengen. De houdingen zijn niet moeilijk en tegelijk een uitdaging om met de juiste ademhaling te doen. Na enige oefening, zul je merken dat yoga je energie geeft en tegelijk ontspant. Ook in stressvolle situaties merk je de voordelen van het beoefenen van yoga. Je blijft rustiger, omdat je bewust bent van je ademhaling en je houding. Je kunt je beter focussen in het dagelijks leven en je zult ook een betere relatie met je eigen lichaam krijgen. Dit gaat eerst bewust, later ook onbewust.
Uiteindelijk is het doel om door lichamelijke en geestelijke concentratie tijdens de inspanning, te ontspannen en in balans te komen.
OPBOUW VAN DE YOGALES BIJ SUN YOU YOGA DRONTEN
- We gaan zitten in aandacht waarbij we een pranayama (= een ademhalingsoefening) doen en een opwarmserie; de spieren worden voorbereid op iedere houding.
- De asana’s (houdingen) worden opgebouwd van inspannend naar ontspannend. De overgangen worden in een vloeiende beweging (‘flow’) beoefend. Daarbij wordt rekening gehouden met eventuele lichamelijke beperkingen op dat moment.
- Ontspanning: liggend in een gedempte ruimte op de mat met je hoofd op een kussen en een deken over. Er is rustgevende muziek op de achtergrond.
WELK SOORT YOGA?
Er zijn verschillende soorten yoga. De yogalessen die ik geef zijn op basis van Hatha Yoga. Bij Ha-tha (zon-maan) zijn de asana’s opgebouwd van inspannend naar ontspannend. De houdingen zelf zijn statisch, maar worden uitgevoerd in een ‘flow’ achter elkaar. Bij yoga gaat het om evenwicht; balans tussen doen en laten, werk en rust, inspanning en ontspanning. Actieve houdingen en bewegingen worden afgewisseld met passieve houdingen en momenten van rust en overgave. Ademoefeningen helpen je om rustig en diep door te ademen, waardoor je je energie beter gaat gebruiken en de asana vol overgave kunt uitvoeren. De ontspanning, aan het eind van de les, geeft je de gelegenheid om even helemaal tot rust te komen en alles los te laten wat niet nodig is.
De gevolgen van regelmatig yoga beoefenen zijn talrijk. Je wordt er lichamelijk sterker en geestelijk evenwichtiger van. Je wordt, ongeacht je lenigheid bij het begin van het beoefenen van yoga, leniger en soepeler. Je krijgt meer zelfkennis en zelfvertrouwen, concentratie en rust. Maar ook creativiteit en sociale vaardigheden én accepteren wie je bent worden ontwikkeld. Kortom; van yoga wordt je happy!
Yoga beoefen je d.m.v. verschillende houdingen (asana’s) en ademhalingsoefeningen (pranayama’s). Vaak heb je niet meer nodig dan je matje en prettig zittende kleding.
TIPS:
- Draag comfortabele (yoga)kleding. Neem eventueel een handdoek of hamamdoek mee om op de mat te leggen i.v.m. de hygiëne.
- Geniet 🙂 Yoga is fijn, omdat je even helemaal voor jezelf en met je aandacht naar binnen gericht bezig bent.
- Na de les voel je dat er iets aan het werk is gezet in je lichaam en in je geest. De yogales werkt in je lijf minimaal een half uur tot een uur na. Het is fijn om water of thee na de les te drinken, vooral na asana’s die werken op de spijsvertering. We sluiten af met het gezamenlijk drinken van een kopje kruidenthee.
- Kom eens een proefles doen!

Zie voor tijden bij lesinfo.